Ysit töihin (nuorten kesätyöt)

YSIT TÖIHIN -TOIMINTA

4H-järjestön Ysit töihin -toiminnassa parannetaan nuorten talous-, yrittäjyys- ja työelämätaitoja tarjoamalla nuorille valmennusta ja koulutusta. Tavoitteena on työllistää nuoria vähintään kahden viikon ajaksi 9. luokan jälkeisenä kesänä. Nuori voi myös työllistää itsensä 4H-yrittäjänä.

Limingassa  kesätyömahdollisuus tarjotaan kaikille vuonna 2007 syntyneille nuorille ja heillä on valittavana kolme vaihtoehtoa: kesätyö kunnan toimipisteessä, yritykseen/yhdistykseen työllistyminen kesätyöpalvelusetelillä tai oman 4H-yhdistyksen perustaminen kesäsetelillä tuettuna. Kesätyömahdollisuuksista kunnan nettisivulle Nuorten kesätyöt – Liminka. ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

Kesätyötä tarjoavat yritykset, kunnat, erilaiset yhteisöt ja kotitaloudet.

Yhdeksäsluokkalaiset ovat mukana toiminnassa lukuvuoden aikana suorittamalla 4H:n toteuttaman Ajokortti työelämään -koulutuksen.  Koulutuksessa nuori saa perusteet työn hakemisesta, työelämän pelisäännöistä sekä asiakaspalvelusta.

4H auttaa kevään aikana nuoria saamaan kesätyöpaikan vähintään kahdeksi viikoksi tai työllistämään itsensä yrittäjänä. Nuorten työantajina voivat toimia kunnat, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet.

Toiminnassa rakennetaan ja ylläpidetään vuoropuhelua nuorten, paikkakunnan työnantajien ja peruskoulun välillä. Ysit töihin -toiminnassa pyritään parantamaan työnantajien motivaatiota työllistää 9. luokan päättäviä nuoria. Olemalla mukana toiminnassa työnantajien on mahdollista toteuttaa yhteiskuntavastuuta tarjoamalla paikkakunnan nuorille todennäköisesti se ensimmäinen kesätyöpaikka.

Limingassa on 255 yhdeksäsluokkalaista vailla kesätyöpaikkaa ensi kesänä. Limingan kunta mahdollistaa kaikkien ysien työllistymisen kesäsetelillä ja Limingan 4H on yhteistyössä työllistämistä järjestämässä. 

Ysit töihin -toiminnassa mukana on nyt valtakunnallisesti  104 4H-yhdistystä. 

Kunta, yritykset, yhteisöt ja kotitaloudet palkkaavat nuoren kesätöihin vähintään kahden viikon ajaksi. Palkkauksessa hyödynnetään erilaisia malleja mm. Tutustu työelämään ja tienaa, Kesätyöseteli, TES:n mukainen palkkaus. 

Toimintamallin toteutuksessa tarjotaan ammattikorkeakouluopiskelijoille räätälöityjä työharjoittelupaikkoja nuorten kouluttamisessa, yritysyhteistyössä sekä nuorten työllistämisen koordinoinnissa.

4H-yhdistykset seuraavat ja tilastoivat yhdeksäsluokkalaisten sijoittumista kesätyöhön ja kokoavat palautetta sekä nuorten että työnantajien kokemuksista.

 Ysit töihin -toimintaa tukee Opetus- ja Kulttuuriministeriö.Lisätietoja: liminka@4h.fi, 0400803837.