Reilu Teko Säkkikeräys

Säkkikeräys 1.6.-10.9.2023 

Reilu Teko -säkkikeräyksessä tehdään ympäristötekoja

Suomen 4H-liitto, Finlands svenska 4H ja paikalliset 4H-yhdistykset järjestävät perinteisen Reilu Teko -säkkikeräyksen. Viljelijät voivat viedä lannoite- ja siemensäkkejä keräykseen heti, kun paikallinen piste avataan.

Limingassa ReiluTeko -säkkikeräyksen tuotot käytetään nuorten stipendeihin ja niillä tuetaan lasten ja nuorten osallistumista 4H-toimintaan esimerkiksi maksamalla 4H-jäsenten osallistumismaksuja perheen taloudellisen tilanteen vuoksi.


Keräys toteutetaan Limingassa siten, että viljelijät tuovat tyhjät säkit Limingan 4H-yhdistyksen keräyspisteeseen Limingan osuusmeijeri, Meijerintie 4, piha-alueen perällä oikealla oleva keräyskehikko.  Lajittelun, pakkaamisen ja määrän ilmoittamisen hoitavat viljelijät itse, ja Yara järjestää säkkien kuljetuksen keräyspisteistä kierrätykseen. Viljelijöille säkkien jättäminen keräykseen on maksutonta. Säkkejä kerätään 1.6.-31.8.2023.

Vain ilmoitetut säkit tukevat lasten ja nuorten harrastustoimintaa!

Keräykseen kelpaavat muoviset

 Keräykseen voi jättää Yaran 25 kg, 40 kg, 650 kg ja 700 kg

 • Yaran 40 kg ja 25 kg lannoitesäkit, myös metsälannoitesäkit (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)
 • Yaran lannoitelavojen suojahuput
 • Yaran suursäkit, myös metsälannoitesäkit (painatus Yara, Kemira GrowHow, Kemira Agro tai Kemira)
 • Yaran säkit BeFert -painatuksella
 • Lantmännen Agron luomulannoitesäkit
 • A-Rehun lannoitesäkit
 • Hankkijan siemensuursäkit
 • Tilasiemenen siemensuursäkit
 • Peltosiemenen siemensuursäkit
 • Hankkijan rehusuur- ja piensäkit (muovi)
 • Lantmännen Agron rehusuur- ja piensäkit (muovi)
 • A-Rehun rehusuur- ja piensäkit (muovi)

Keräykseen eivät kelpaa: paperisäkit, muiden valmistajien säkkejä ei keräyspisteissä voida vastaanottaan,  säilörehujen kiriste- ja aumakalvot tai kanisterit.


Tärkeää työtä ympäristön hyväksi

Viljelijöiden myönteinen suhtautuminen ympäristöä säästävään Reilu Teko -keräykseen takaa sen, että useampi kuin joka toinen lannoite- ja siemensäkki palautuu muoviteollisuuden raaka-aineeksi tai muuten turvallisesti kiertoon. Kerätty määrä, lähes 70 prosenttia, ylittää reilusti valtioneuvoston pakkauspäätöksessä olevan 16 prosentin tavoitteen.


Paikallisen säkkikeräyksen järjestää Limingan 4H-yhdistys yhteistyössä Suomen 4H-liiton, Yara Suomen ja Finlands svenska 4H:n kanssa. Keräyksen päärahoittaja on Yara Suomi Oy. Rahoitukseen osallistuvat myös Hankkija, Lantmännenagro, Peltosiemen, Tilasiemen Oy, A-Rehu ja Lassila & Tikanoja. Reilu Teko säkkikierrätystä ovat tukemassa myös Maaseudun Tulevaisuus ja Landsbygdens Folk.


ReiluTeko -säkkikeräys Limingassa

Keräysaika 1.6.-31.8.2023

Keräyspaikka Limingan osuusmeijeri, Meijerintie 4, piha-alueen perällä oikealla oleva keräyskehikko. 

Ilmoita määrät tekstiviestillä numeroon 0400 400977/ Esko Peitilä


PAKKAUSOHJE ja LAJITTELU OHJE

40 ja 25 kg säkkien ja pakkaus

Säkit pakataan 50 kappaleen pakkauksiin seuraavasti:

 1. 49 säkkiä niputetaan huolellisesti päällekkäin.
 2. Nippu kääräistään rullalle leveyssuunnassa.
 3. Säkkirulla pujotetaan yhteen säkkiin, joka on avattu päästä lyhyeltä sivulta kokonaan.


Vihje: Säkit on helpompi pussittaa jos 49 säkin sijaan niputtaakin päällekkäin 48 säkkiä. Tämä jälkeen yksi säkki leikataan auki kolmelta sivulta siten, että yksi lyhyt sivu jää ehjäksi. 48 säkin nippu kääritään tiukaksi rullaksi, joka ensin esipakataan rullaamalla sen ympäri auki leikattu säkki siteeksi (vain pienlannoitesäkki kelpaa siteeksi, muuta muovia ei saa käyttää). Esipakattu säkkinippu on edelleen helppo pujottaa 50:een säkkiin.

Lavahuppujen pakkaus

Kolmesta kuuteen (3 – 6) lavahuppua taitellaan siistiksi nipuksi ja pakataan yhteen lyhyeltä sivulta auki leikattuun piensäkkiin. Pakkausta ei tarvitse sitoa.


Suursäkkien pakkaus

 1. Sisä- ja ulkosäkkiä ei tarvitse erottaa toisistaan.
 2. Jos säkissä on jäljellä lannoitetta, poista se kääntämällä ja ravistamalla säkkiä.  Tarvittaessa leikkaa pohja auki. (Muutama lannoiterae ei haittaa)
 3. Sido 5-20 säkkiä nostolenkistä napakasti yhteen paalilangan pätkällä.

Vaihtoehtoisesti voi suursäkit paalata maatalouden pyöröpaalaimella.


Keräys pisteellä suursäkit ja piensäkit on lajiteltava eri kasoihin. Ilmoita keräykseen tuomiesi säkkien lukumäärät ( eriteltynä 25kg säkit, 40kg säkit, suursäkit, lavahuput) tekstiviestillä numeroon 0400 400977 /Esko Pietilä.


Lisätietoja asiasta antaa: 0400 400977/ Esko Pietilä

Yleistä säkkikeräystietoa: www.4h.fi/reiluteko.